Krátké zprávy

Reportáže Pozvánky Rozhovory Média Krátké zprávy Životospráva
ČESKÁ REPUBLIKA MÁ V ROKENROLU FINALISTY MISTROVSTVÍ SVĚTA I MISTROVSTVÍ EVROPY

V sobotu 1.října 2022 a v neděli 2. října 2022 se výprava ČESKÉ REPREZENTACE v akrobatickém rock and rollu zúčastnila WRRC soutěže v polském Krakově.

V rámci titulárních soutěží se česká reprezentace zúčastnila MISTROVSTVÍ SVĚTA (ve dvou kategoriích) a také MISTROVSTVÍ EVROPY (v jedné kategorii).
- World Championship Rock'n'Roll Main Class Contact Style
- World Championship Rock'n'Roll-Formations - Juniors
- European Championship Rock'n'Roll-Formations - Girls
A dále čeští reprezentanti startovali na SVĚTOVÉM POHÁRU ve dvou kategoriích.
- World CUP Rock'n'Roll-Juniors
- World CUP Rock'n'Roll-Juveniles

České barvy hájilo v rámci reprezentační výpravy v polském Krakově celkem 12 tanečních párů a čtyři formace.

World Championship Rock’n’Roll Main Class Contact Style (MCCS)
FINÁLE   5. místo VANIŠOVÁ Petra - SLÁMA Lukáš (ČR)
              16. místo HORSKÁ Valerie - ZADÁK Richard (ČR)
              17. místo KŘÍŽOVÁ Monika - LAINER Štěpán (ČR)
              32. místo BYSTŘICKÁ Laura - KARAS Šimon (ČR)
Velkým úspěchem pro český akrobatický rock and roll bylo probojování se českého tanečního páru Lukáš Sláma – Petra Vanišová až do finále dospělé kategorie B (MCCS). Ve velmi silné konkurenci si čeští zástupci vedli dobře, předvedli své maximum a vytancovali pro ČR krásné 5. finálové místo na Mistrovství světa. Stejně dobře si tento taneční pár vedl i na letošním Mistrovství Evropy.

World Championship Rock’n’Roll Formations Juniors
FINÁLE   5.místo CZE - Twister
Párová juniorská formace z české reprezentace stejně jako na jarním Mistrovství Evropy obsadila i na Mistrovství světa finálové páté místo.

European Championship Rock'n'Roll - Formations – Girls
FINÁLE   6.místo CZE - Turn it up!
FINÁLE   7.místo CZE – Madonna
              11. místo CZE – ARTEMISS
Na Mistrovství Evropy se do finálových bojů svými výkony dostaly v silné konkurenci dokonce dvě české formace.

Světový pohár se konal oba říjnové dny v různých kategoriích. Česká republika měla své sportovce v juniorské a žákovské kategorii, ve kterých talentovaní mladí sportovci získávají zkušenosti pro postupy do kategorií vyšších, což je dobrý předpoklad úspěchu pro český akrobatický rock and roll i do budoucna.

World Cup Rock'n'Roll-Juniors
12.místo STAŇKOVÁ Sofie - STANĚK Tomáš
15.místo BRANÁ Žaneta - KŘIVONOSKA Marek
26.místo BRINGELOVÁ Nela - GAUDNIK Dominik
29.místo SUCHÁNKOVÁ Lucie - SOUKUP Ondřej
35.místo VOMLELOVÁ Marie - ANDERLE Matyáš

World Cup Rock'n'Roll- Juveniles
21.místo SUZAN Barbora - LESHCHINSKIY Matvej
26.místo RANDULOVÁ Johana - HLUBUČEK Ondřej
28.místo HOLOUBKOVÁ Lucie - BATÓK Lukáš

Všem reprezentantům gratulujeme a děkujeme za předvedené sportovní výkony.

 

 

Krátké zprávy
4. Října 2022
SVĚTOVÝ POHÁR v akrobatickém rock and rollu v rakouském Villachu

V sobotu 17.září 2022 a v neděli 18. září 2022 se konal další Světový pohár v akrobatickém rock and rollu. Tentokrát se sportovci v tomto tanečním sportu sjeli do rakouského Villachu. Ani výprava z České republiky na této akci nechyběla a byla docela početná, více než 80 sportovců.

World Cup Rock 'n' Roll Main Class Contact Style
  3. místo VANIŠOVÁ Petra - SLÁMA Lukáš  (BRONZ)
  6. místo HORSKÁ Valerie - ZADÁK Richard
15. místo KŘÍŽOVÁ Monika - LAINER Štěpán
18. místo BYSTŘICKÁ Laura – KARAS Šimon
Dva taneční páry z České republiky se v této kategorii probojovaly až do finále a velkým úspěchem byla bronzová medaile Petry Vanišové a Lukáše Slámy.

World Cup Rock'n'Roll – Juniors
10.místo BAŠTOVÁ Vendula - KOLB Maxim
12.místo BRANÁ Žaneta - KŘIVONOSKA Marek
17.místo BŘEZINOVÁ Viktorie - PÁN Jáchym
21.místo SUCHÁNKOVÁ Lucie - SOUKUP Ondřej

World Cup Rock'n'Roll - Formations - Ladies
  8. místo CZE - Falcon girls
10. místo CZE - KLB ladies
12. místo CZE – MYSTIQUE

World Cup Rock'n'Roll - Formations – Girls
5.místo CZE - Turn it up!


Všechny výkony tanečníků z ČESKÉ REPREZENTACE byly důstojným startem do podzimní soutěžní sezóny a potvrdila se konkurenceschopnost českého akrobatického rock and rollu v mezinárodním měřítku.
Všem reprezentantům gratulujeme a děkujeme za předvedené sportovní výkony.

 

Krátké zprávy
21. Září 2022
POHÁR STAROSTY MĚSTA ŘÍČANY – MEZINÁRODNÍ SOUTĚŽ

Po prázdninách, které byly v rokenrolu věnovány soustředěním a přípravě na podzimní sezónu, se opět začalo soutěžit. V sobotu 10. září 2022 se konala mezinárodní soutěž v akrobatickém rock and rollu Pohár starosty města Říčany. V letošním roce proběhl již 22. ročník této soutěže. Hlavně díky finanční podpoře města Říčany a generálního sponzora firmy Románek a partneři si mohli, v tomto „těžkém“ roce pro sport, na tanečním parketu zasoutěžit tanečníci a tanečnice z České republiky, ze Slovenska i z Polska a zažít atmosféru plnou nadšení, energie na parketu i dynamické rokenrolové hudby.

V párovém rokenrolu se představili tanečníci a tanečnice v kategoriích Děti, Žáci a Junioři. Dívčí dua byla zastoupena dvěma kategoriemi – Dua Girls a Dua Ladies.

V rokenrolu formací diváci sledovali sestavy dětských, juniorských i seniorských týmů tanečnic. A představila se i juniorská párová formace. Zkušení sportovci kromě získání medailí a pohárů z této soutěže bojovali i o nominační body v hlavních kategoriích a možnost zúčastnit se některé titulární soutěže (mistrovství Evropy, mistrovství světa) v rámci týmu české reprezentace.
Celkové výsledky soutěže
https://www.rokenrol.cz/akce/1801-pohar-starosty-mesta-ricany#soutezici
Organizačně soutěž zajistil oddíl TŠ Twist Říčany. Děkujeme.

Krátké zprávy
11. Září 2022
AKROBATICKÝ ROCK AND ROLL NA BILLA WANNADO FESTIVALU 2022

I v roce 2022 mohli rodiče a děti vidět akrobatický rock and roll v akci. V rámci BILLA WANNADO FESTIVAL TOUR 2022 se tento akční taneční sport představil v sobotu 3.září 2022 v Praze v rámci tohoto tradičního festivalu sportu pro děti. Akrobatický rock and roll (Český svaz akrobatického rock and rollu) měl své stanoviště na SPORŤÁČKU/WANNADO FESTIVALU v přední hale sportovního areálu Hamr a pražské oddíly akrobatického rock and rollu (TJ Sokol Pražský, TJ Sokol Jinonice, Silueta, Vysokoškolský sportovní klub FTVS) na něm zajišťovaly celý den spoustu zajímavostí pro děti a jejich rodiče. Děti si mohly zaskákat na trampolíně, udělat hvězdu či kotoul na airtracku, zkusit rokenrolový kop do rytmu rokenrolové muziky či v držení zkušeného trenéra otočit svoje první salto či zvedačku. Koukejte, poslouchejte, sáhněte si, zkuste si – to byl akrobatický rock and roll na Sporťáčku. Sport, který rodičům nabízí zdravé trávení volného času jejich dítěte v dobré partě i možnost využít svůj talent a vztah k pohybu a hopsání. Taneční sport s prvky akrobacie v moderním dynamickém rytmu rokenrolu. Děti z pražských oddílů, které již v akrobatickém rock and rollu začínají soutěžit i starší rokenroloví tanečníci, s mnoha významnými úspěchy na světových soutěžích, celý den předváděli to nejlepší z tohoto sportu. A bylo se na co dívat i při vystoupení tohoto sportu na hlavním pódiu, kde jako vždy akrobatický rock and roll byl takovou „malou třešničkou na dortu“ a předvedl nádhernou show, která roztleskala všechny přítomné diváky.

  

  

  

  

  

  

Krátké zprávy
5. Září 2022
HLAVNÍ MĚSTO PRAHA – podpora akrobatického rock and rollu dětí a mládeže v pražských oddílech

Již šestým rokem se hlavní město Praha finančně podílí na podpoře pražských oddílů akrobatického rock and rollu při jejich snaze o rozvoj dětí a mládeže. Díky podpoře hlavního města Prahy získaly 4 oddíly akrobatického rock and rollu působící v hlavním městě prostřednictvím Českého svazu akrobatického rock and rollu(ČSAR) finanční podporu na proaktivní systematickou podporu rozvoje dětí a mládeže na období 07/2021 – 06/2022 (DOT/61/04/012833/2021). I díky tomuto projektu se v pražských oddílech akrobatického rock and rollu podařilo v nelehkém období udržet trenéry a tímpádem díky jejich činnosti a zkušenostem i stabilizovat děti u výkonnostního sportu.
Na základě svých projektů mohly tyto oddíly v období od července 2021 do června 2022 pokračovat ve své práci na tom, aby současné děti věnující se akrobatickému rock and rollu v Praze mohly tento sport dělat dlouhodobě a aby i nové děti mohly začít trávit svůj volný čas tímto sportem, který při správném přístupu má pozitivní vliv na zdraví dětí, pomáhá formovat důležité schopnosti nejen pro období dospívání, ale i pro plnohodnotný dospělý život. Pražské oddíly využily podporu hlavně na odměny trenérů s kvalifikací a dle svých potřeb využily podporu i na pořízení nezbytného materiálu pro akrobatický rock and roll, zdravotní prohlídky i na pronájem sportovních zařízení.
Děkujeme hlavnímu městu Praze za finanční podporu v rámci programu I. Systémový rozvoj sportu dětí a mládeže.

Krátké zprávy
28. Červenece 2022
HISTORICKY NEJLEPŠÍ VÝSLEDEK ČESKÉHO ROKENROLU NA SVĚTOVÝCH HRÁCH

Taneční pár Jiří Jakubec – Marie Dvořáková se na Olympiádě neolympijských sportů (The World Games 2022) protancoval až do finále soutěže v akrobatickém rock and rollu. A podařilo se mu získat historicky nejlepší umístění pro český akrobatický rock and roll na Světových hrách4. finálové místo.

https://www.facebook.com/olympijskytym/photos/5556574597699579

Češi na letošních Světových hrách ve finále soutěže akrobatického rock and rollu předvedli druhou nejlepší akrobatickou sestavu a po součtu bodů z finálové taneční a akrobatické sestavy je od bronzu dělilo pouhých 1,4 bodu.

https://www.olympijskytym.cz/article/kousek-od-bronzu-budeme-bojovat-dal-rikaji-zavodnici-v-akrobatickem-rock-and-rollu

V rámci české výpravy na Světových hrách přidali Jiří Jakubec a Marie Dvořáková do letošní statistiky výsledků na Světových hrách 2022 úžasnou finálovou účast a čtvrtou příčku.

Gratulujeme Jiřímu Jakubcovi a Marii Dvořákové ke 4. místu na Světových hrách a přejeme tomuto českému tanečnímu páru mnoho dalších sportovních úspěchů.

 

Dokument z finálových bojů českých reprezentantů v tanečním sportu včetně finálové soutěže v akrobatickém rock and rollu s českou účastí z dílny ČT SPORT je již k dispozici.

ČT SPORT - SVĚTOVÉ HRY - TANEC
https://www.ceskatelevize.cz/porady/15125665225-svetove-hry-usa-tance/222471291371204/

Krátké zprávy
10. Červenece 2022
SLAVNOSTNÍ ZAHÁJENÍ SVĚTOVÝCH HER A ČESKÝ ROKENROL

Po 5 letech jsme s akrobatickým rock and rollem znovu na Světových hrách!
THE WORLD GAMES 2022 BIRMINGHAM
Čeští zástupci akrobatického rock and rollu, Jiří Jakubec a Marie Dvořáková, jsou spolu s trenérem Jiřím Haisem již připraveni v Birminghamu.

Mají za sebou první tréninky, zvykají si na sportovní halu a spolu s českou výpravou se zúčastnili slavnostního zahájení světových her 2022 – a byl to skutečný zážitek.

Teď se již plně koncentrují na svůj start v soutěži akrobatického rock and rollu, základní a opravná kola jsou v časovém harmonogramu naplánována na 8. července od cca 19ti hodin místního amerického času (v ČR přičtěte 7 hodin)
Celý český akrobatický rock and roll drží palce.

Jednotlivá sportovní klání otevřelo ve čtvrtek 7. července SLAVNOSTNÍ zahájení světových her 2022, které se po 41 letech vrátily domů – do Ameriky, kde to vše v roce 1981 v kalifornské Santa Claře začalo.
https://www.olympijskytym.cz/article/pecka-a-show-slavnostni-zahajeni-svetovych-her-sportovce-nadchlo

Slavnostní zahájení i cesta do Českého domu.

https://www.youtube.com/watch?v=BpAApCTzKpQ

Průběh světových her můžete sledovat i na ČT SPORT
https://www.ceskatelevize.cz/porady/15125665225-svetove-hry-2022/
Již nyní je možné si zde prohlédnout dokumenty ze slavnostního zahájení her, včetně nástupu české výpravy a zmínky komentátorů o „rokenrolistech“ v české výpravě.

A něco z historie je možné se dozvědět i na facebooku olympijského týmu – např. co jsou světové hry?
https://www.facebook.com/olympijskytym/videos/1310648799744484

Krátké zprávy
8. Červenece 2022
SVĚTOVÉ HRY 2022 – česká R´n´R reprezentace odlétá do USA

Nastal opět čas SVĚTOVÝCH HER (WORLD GAMES). Výjimečně, vzhledem ke Covid opatřením v roce 2021, se Olympiáda neolympijských sportů (tj. Světové hry) koná tentokrát po 5 letech. A akrobatický rock and roll je připravený. Česká rokenrolová výprava (taneční pár Jiří Jakubec - Marie Dvořáková, trenér Jiří Hais) v úterý 6. července 2022 odlétá do místa konání her.

Hostitelským městem pro Světové hry v roce 2022 se stal americký Birmingham (USA). Hry budou probíhat od 7.7.2022 do 17.7.2022. Celkem se Světových her 2022 zúčastní 3633 sportovců z celého světa. Na letošní Olympiádě neolympijských sportů je zastoupeno 30 sportů a soutěžit se bude ve 223 disciplínách. Z České republiky se Světových her 2022 zúčastní 88 sportovců.
Historie Světových her sahá až do roku 1981, kdy se konal premiérový ročník v kalifornské Santa Claře, kterého se zúčastnily necelé dvě tisícovky sportovců.
Více o světových hrách si můžete přečíst zde:
https://www.olympijskytym.cz/olympic/birmingham-2022
nebo na oficiálním serveru Světových her https://twg2022.com/
Akrobatický rock and roll je zařazený do sekce „TANEČNÍ SPORT“.
Soutěžní dny pro akrobatický rock and roll jsou 8. července a 9. července.
Program soutěžních dní v tanečním sportu můžete sledovat zde:
https://twg2022.com/sports/dancesport/

Na posledních Světových hrách (WORLD GAMES 2017 – Wroclaw, Polsko) měla Česká republika v sekci tanečních sportů v soutěži akrobatického rock and rollu také své zastoupení. Taneční pár Marek Divoký - Lenka Richtrová se probojoval do finále a získal pro Českou republiku 6. místo.
Držíme palce Jiřímu Jakubcovi a Marii Dvořákové, aby navázali na své letošní sportovní výkony a úspěchy na MČR, Mistrovství Evropy i na Světovém poháru a dokázali předvést právě v Birminghamu své letošní maximum (v akrobatické i taneční sestavě).

 

Krátké zprávy
4. Červenece 2022
MISTROVSTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY 2022 – KATEGORIE  „A“ + KATEGORIE „B“ – BLACK CUP

V závěru jarní soutěžní sezóny v akrobatickém rock and rollu, po velmi dobrých výsledcích tanečníků v hlavních kategoriích A (MCFS) a B (MCCS) na světovém poháru i na Mistrovství Evropy, domácí rokenrolová scéna čekala, až se představí na Mistrovství České republiky kategorie "A" a Mistrovství České republiky kategorie "B". MČR 2022 v těchto kategoriích se uskutečnilo v sobotu 18. června 2022 na soutěži BLACK CUP 2022 v nové sportovní hale v Dolních Břežanech.
MČR 2022 v kategorii „A“
titul Mistr ČR pro rok 2022 získal taneční pár Jakubec Jiří – Dvořáková Marie, TASK Silueta Praha
titul první vicemistr ČR pro rok 2022 získal taneční pár Koupil Vojtěch - Mašková Viktorie, TASK Silueta Praha
titul druhý vicemistr ČR pro rok 2022 získal taneční pár Pikálek Martin - Brichová Petra, TASK Silueta Praha

 

MČR 2022 v kategorii „B“
titul Mistr ČR pro rok 2022 získal taneční pár Sláma Lukáš - Vanišová Petra, Sokol Pražský
titul první vicemistr ČR pro rok 2022 získal taneční pár Zadák Richard - Horská Valérie, Sokol Pražský
titul druhý vicemistr ČR pro rok 2022 získal taneční pár Lainer Štěpán - Křížová Monika, Sokol Pražský

Všem finalistům Mistrovství České republiky 2022 gratulujeme a přejeme i nadále hodně sportovních úspěchů.

  

 

Pro nejlepší český taneční pár kategorie A, Jiří Jakubec – Marie Dvořáková, který získal za Českou republiku nominaci na „olympiádu neolympijských sportů“ SVĚTOVÉ HRY - WORLD GAMES 2022, to byla poslední prověrka formy před jejich odjezdem do Spojených států amerických. Na začátku července zde bude v rámci výpravy Českého olympijského výboru (ČOV) zastupovat český akrobatický rock and roll při soutěži v Birminghamu. ( web SVĚTOVÝCH HER https://twg2022.com/)

V rámci 10. ročníku mezinárodní soutěže BLACK CUP se představili tanečníci z Maďarska, Slovenska a České republiky. V párovém rock and rollu proběhla nominační soutěž v kategorii Děti, Žáci a Junioři. Ve formacích se o nominační body soutěžilo v kategoriích „Dívčí formace junior“ a Dívčí formace senior“, Malé formace děti, Malé formace junior, Malé formace senior. A v rámci pohárové soutěže si zasoutěžily tanečnice v kategoriích Duo Girls, Duo Ladies a Dívčí formace děti.
Prohlédněte si: celkové výsledky soutěže

Organizačně soutěž zajistil oddíl Dům dětí a mládeže Praha 9-R´n´R club Alpha Praha. Děkujeme.

 

Krátké zprávy
19. Června 2022
ČESKÁ REPUBLIKA MÁ V ROKENROLU DRUHÉ VÍCEMISTRY EVROPY

V sobotu 4.června 2022 se výprava ČESKÉ REPREZENTACE v akrobatickém rock and rollu zúčastnila významné akce jarní soutěžní sezóny – Mistrovství Evropy párového rock and rollu ve švýcarském Neuchâtelu. A taneční pár Jiří Jakubec a Marie Dvořáková svým výkonem zazářili a vytancovali pro Českou republiku dlouho očekávanou medaili – vystoupali ve finále soutěže na bronzový stupínek a přivážejí z ME v Neuchâtelu titul druhých vícemistrů Evropy pro rok 2022.

V rámci titulárních soutěží proběhlo MISTROVSTVÍ EVROPY ve třech kategoriích
- European Championship Rock'n'Roll Main Class Free Style
- European Championship Rock'n'Roll Main Class Contact Style
- European Championship Rock'n'Roll Juniors

Ve všech třech soutěžních kategoriích měla Česká republika na tomto šampionátu své zastoupení. České barvy hájily tři taneční páry v „královské“ disciplíně kategorie A (MCFS), tři taneční páry v další hlavní disciplíně kategorie B (MCCS), a pět juniorských párů. Po domácím Švýcarsku byla česká výprava druhou největší na této soutěži. A rozhodně byla vidět. Celkově se šampionátu zúčastnili sportovci ze 14 zemí.


European Championship Rock'n'Roll Main Class Free Style (MCFS)

FINÁLE     3. místo DVOŘÁKOVÁ Marie - JAKUBEC Jiří (ČR)
                                   BRONZ / titul druzí vícemistři Evropy 2022
                16. místo MAŠKOVÁ Viktorie - KOUPIL Vojtěch (ČR)
                17. místo BRICHOVÁ Petra - PIKÁLEK Martin (ČR)

 

Účast tří „áčkových párů“ z České republiky na letošním Mistrovství Evropy potvrdila vytrvalost i funkčnost přípravy české taneční školy akrobatického rock and rollu a schopnost udržet sportovce od dětských a juniorských kategorií ve výkonnostním sportu až po dospělé reprezentanty, kteří se svými výkony plnohodnotně zařazují mezi úspěšné sportovce na evropské i světové úrovni.

Bronz českého tanečního páru kategorie A(MCFS): Jiří Jakubec – Marie Dvořáková, je výbornou prověrkou přípravy a formy těchto českých sportovců, kteří za Českou republiku získali nominaci na „olympiádu neolympijských sportů“ Světové hry - WORLD GAMES 2022, a budou zastupovat český akrobatický rock and roll již v červenci v americkém Birminghamu.

European Championship Rock’n’Roll Main Class Contact Style (MCCS)
FINÁLE     5. místo VANIŠOVÁ Petra - SLÁMA Lukáš (ČR)
                13.místo HORSKÁ Valerie - ZADÁK Richard (ČR)
                15. místo KŘÍŽOVÁ Monika - LAINER Štěpán (ČR)

Dalším úspěchem pro český akrobatický rock and roll bylo probojování se českého tanečního páru Lukáš Sláma – Petra Vanišová až do finále další dospělé kategorie B(MCCS). Ve velmi silné konkurenci si čeští zástupci vedli dobře, předvedli plné nasazení i odhodlání uspět a vytancovali pro ČR krásné 5. finálové místo.

European Championship Rock'n'Roll-Juniors
                 9.místo BAŠTOVÁ Vendula - KOLB Maxim (ČR)
               12.místo BRANÁ Žaneta - KŘIVONOSKA Marek (ČR)
               19.místo BŘEZINOVÁ Viktorie - PÁN Jáchym (ČR)
               20.místo SUCHÁNKOVÁ Lucie - SOUKUP Ondřej (ČR)
               23.místo STAŇKOVÁ Sofie - STANĚK Tomáš (ČR)

 

I junioři předvedli na titulární soutěži kvalitu české taneční školy a přípravy mladých talentů v tomto tanečním sportu. Z Mistrovství Evropy si přivážejí cenné zkušenosti, které zúročí v další přípravě i v dalších reprezentačních startech.

Všem reprezentantům gratulujeme a děkujeme za předvedené sportovní výkony.

 

Krátké zprávy
5. Června 2022
Předchozí 1 3 4 5 6 7 8 9 17 25 33 Další