Krátké zprávy

Reportáže Pozvánky Rozhovory Média Krátké zprávy Životospráva
ROKENROLÁK - vyhlášení vítězů

Podzimní soutěžní sezóna v akrobatickém rock and rollu začíná, termín vyhlášení vítězů a předání cen pro online soutěže Rokenrolák, které se konaly v době, kdy se nemohlo do tělocvičen ani na živé soutěže, je stanoven na sobotu 2. října 2021 v Říčanech během soutěže POHÁR STAROSTY MĚSTA ŘÍČANY. Věříme, že na této soutěži již bude maximální možná účast sportovců, trenérů i diváků, a pro oceněné to vytvoří důstojnou atmosféru slavnostního vyhlášení. 

Přejeme mnoho živých sportovních úspěchů i radost ze získaných ocenění.

Krátké zprávy
15. Září 2021
ROKENROL - návrat ke sportovním činnostem

Začíná další školní rok a s ním i tréninky akrobatického rock and rollu v oddílech a podzimní soutěžní sezóna. Za jakých epidemiologických podmínek je možný návrat ke sportovním činnostem? 

Pro úplnost aktuální nařízení Vlády ČR:

https://www.vlada.cz/cz/epidemie-koronaviru/dulezite-informace/mimoradna-a-ochranna-opatreni-_-co-aktualne-plati-180234/

ČUS sportu nabízí výklad týkající se sportu: 

https://www.cuscz.cz/novinky/aktualni-opatreni-ve-vztahu-ke-sportu.html

Víme, že je to složité, mimo jiné platí, že by všichni účastníci sportovní přípravy (neočkovaní a bez prodělaného covidu) měli mít každý týden obnoven neg.test na covid. 

Trenéři by měli, mimo jiného, vést úplnou a přesnou docházku členů.

Výše uvedené potvrdila na ministerské tiskové konferenci hl. hygienička Svrčinová.

Vstup na nejbližší soutěže v akrobatickém rock and rollu je možný pouze po předložení "papíru" neg. testu na covid (PCR max. týden starý, ANG. dva dny starý), nebo potvrzení o prodělané nemoci ne starší 180 dnů, či potvrzení o dokončeném očkování min. 14 dnů před akcí. Toto nařízení platí pro všechny osoby, které se budou v hale nacházet, tedy i diváky! Na soutěžích nyní nebude platit výjimka pro profesionální sportovce. Pořadatelé nemají možnost, ani právo, zkoumat a ověřovat profesionální smlouvy! Samozřejmostí je rouška pro všechny v hale, vyjma sportovního výkonu, či výkonu moderátorů.

Věříme, že se taneční soutěže znovu obnoví, byť jest organizace složitější. 

Všem přejeme optimistický návrat k činnostem!

Krátké zprávy
15. Září 2021
LÉTO KONČÍ – ZAČÍNAJÍ NÁBORY DO „ROKENROLU“

Akrobatický rock and roll je atraktivní taneční sport. A na přelomu srpna a září se otevřou nábory do oddílů akrobatického rock and rollu po celé České republice. (https://www.rokenrol.cz/oddily)

Na taneční parket je možné si stoupnou již od 5-6 let, užít si své první kostýmy a sestavy, na které se „nezapomíná“. I Jiří Jakubec a Marie Dvořáková, Marek Divoký a Lenka Richtrová, Lukáš Fürst a Alžběta Slámová či Vítězslav Horák a Sandra Chudomská - úspěšní dospělí reprezentanti soutěžící na mistrovstvích světa, si vzpomínají na ten zážitek, kdy prvně stáli ve svém dětském kostýmu na tanečním parketu a tančili svou první soutěžní sestavu. Někdo ve dvojici společně se svým tanečním partnerem/partnerkou, někdo s partou tanečnic ve formaci. Někoho z nich přivedl do oddílu jako dítě tatínek nebo maminka, jiný se přišel jen tak kouknout s kamarádem. Každopádně udělali „ten první krok“ do dveří tělocvičny, kde se trénoval „rokenrol“, a zůstali. Získali „lásku“ na celý život. Dynamická rokenrolová hudba, tanec a akrobacie – ty dělají radost malým dětem, mládeži i aktivním dospělým lidem.

 

  

  

  

  

 

Krátké zprávy
23. Srpna 2021
SALTA + OBRATY jsou i v akrobatickém rock and rollu – nejen ve sportovní gymnastice na OH

Akrobatický rock and roll má ve svých soutěžních kategoriích různou obtížnost akrobatických figur. A v té nejvyšší kategorii A/MCFS (Main Class Free Style), v níž se bude v listopadu 2021 konat v České republice MISTROVSTVÍ SVĚTA, zařazují sportovci do svých sestav např. dvojná salta s obraty, kombinace salt, rotací, italů a dalších akrobatických prvků připomínajících sestavy sportovních gymnastek, které právě nyní můžeme sledovat na letních OLYMPIJSKÝCH HRÁCH v japonském TOKIU. Jen nářadím není kůň, kladina či bradla, ale taneční partner.

I v tomto sportu je přísnými rozhodčími hodnocena např. obtížnost akrobatického prvku, jeho výška, provedení, provázání s ostatními prvky v rámci sestavy, estetický dojem. Navíc souhra s tanečním partnerem, provedení tanečního kroku, kopů, přešlapů, pohyb do rytmu poměrně rychlé taneční hudby, která je součástí předváděné sestavy.

V Praze se před domácím publikem pokusí probojovat do finále Mistrovství světa v akrobatickém rock and rollu v kategorii Main Class Free Style i současný finalista z Mistrovství Evropy 2021, český taneční pár Jiří Jakubec a Marie Dvořáková a další  taneční páry z české reprezentace.

  

  

  

  

  

Krátké zprávy
4. Srpna 2021
HLAVNÍ MĚSTO PRAHA – podpora akrobatického rock and rollu dětí a mládeže v Praze

Díky podpoře hlavního města Prahy získaly 4 oddíly akrobatického rock and rollu působící v hlavním městě prostřednictvím ČSAR finanční podporu na proaktivní systematickou podporu rozvoje dětí a mládeže na období 07/2020 – 06/2021. I díky tomuto projektu se v pražských oddílech akrobatického rock and rollu podařilo v nelehkém období udržet většinu dětí u výkonnostního sportu. V době nejistoty pro sport jako takový se mohly opírat o své zkušené trenéry, kteří s nimi zůstávali v kontaktu i ONLINE, naučili se efektivně trénovat online a vymýšleli nejrůznější aktivity, které dětem dávaly víru, že vše se zase v dobré obrátí.
Na základě svých projektů mohly tyto oddíly v období od července 2020 do června 2021 pokračovat ve své práci na tom, aby současné děti věnující se akrobatickému rock and rollu v Praze mohly tento sport dělat dlouhodobě a aby i nové děti mohly začít trávit svůj volný čas tímto sportem, který pomáhá formovat důležité schopnosti nejen pro období dospívání, ale i pro plnohodnotný dospělý život. Oddíly pokračovaly v obnově a rozšíření nezbytného materiálního vybavení pro akrobatický rock and roll, zajistily potřebné sportovní plochy pro trénink, motivovaly zkušené trenéry, aby pokračovali v jejich náročné práci s dětmi, pokračovaly ve svých oddílech v prosazování potřeby odpovědně se stavět ke zdraví pravidelně sportujících dětí. Děkujeme hl. městu Praze za finanční podporu v rámci programu I. Systémový rozvoj sportu dětí a mládeže.

Krátké zprávy
27. Červenece 2021
SVĚTOVÝ POHÁR – JUNIOŘI – SOCHI

V neděli 27.června 2021 se konal v ruském olympijském městě SOCHI Světový pohár kategorií JUNIOŘI, ŽÁCI A DĚTI. Česká republika měla své zastoupení v kategorii JUNIOŘI (Juniors). V převaze ruských tanečních párů se čeští tanečníci snažili zatančit co nejlepší sestavy a získat zkušenosti před podzimními mezinárodními soutěžemi.

35.místo Vrabec Jakub – Bartha Lili (ČR)
37.místo Kolb Maxim – Baštová Vendula (ČR)
41.místo Pán Jáchym – Březinová Viktorie (ČR)

Všem českým reprezentantům gratulujeme.

Krátké zprávy
28. Června 2021
ÚSPĚCH: ČESKÁ REPUBLIKA JE VE FINÁLE MISTROVSTVÍ EVROPY V AKROBATICKÉM ROCK AND ROLLU

Česká reprezentace slaví na letošním Mistrovství Evropy v akrobatickém rock and rollu velký úspěch. Opět se tvrdě bojovalo od základních kol, přes semifinále až k finálové sedmičce nejlepších tanečních párů Evropy v obou soutěžních kategoriích. A čeští reprezentanti se rozhodně neztratili a dokázali, že úroveň české taneční školy v akrobatickém rock and rollu je stále vysoká. V kategorii Main Class Free Style měla Česká republika své zástupce, taneční pár Jiří Jakubec - Marie Dvořáková, i ve FINÁLOVÝCH BOJÍCH.
European Championship Rock 'n' Roll Main Class Free Style
7. místo Jakubec Jiří - Dvořáková Marie (ČR)
13. místo Chvátal Jakub - Rohanová Kateřina (ČR)
14. místo Michalička Karel - Pastrňáková Karolína (ČR)
20. místo Koupil Vojtěch - Mašková Viktorie (ČR)

European Championship Rock 'n' Roll Main Class Contact Style
11. místo Sláma Lukáš - Vanišová Petra (ČR)
12. místo Karas Šimon - Bystřická Laura (ČR)

Všechny výkony tanečních párů z ČESKÉ REPREZENTACE v obou kategoriích byly výborné a tanečníci předvedli ve svých sestavách maximum.
Všem reprezentantům gratulujeme a děkujeme za předvedené sportovní výkony.

Krátké zprávy
27. Června 2021
ČESKÁ REPREZENTACE ODLÉTÁ NA MISTROVSTVÍ EVROPY V SOCHI

Po více než roce proběhne v akrobatickém rock and rollu „naživo“ jedna z vrcholných soutěží v tomto sportu, MISTROVSTVÍ EVROPY v nejvyšších kategoriích
- European Championship Rock 'n' Roll Main Class Free Style
- European Championship Rock 'n' Roll Main Class Contact Style.

A Česká republika bude mít na tomto šampionátu také své zastoupení. V pátek 25.června 2021 odlétá do ruské SOCHI český reprezentační tým spolu se svými trenéry.
V sobotu 26.června 2021 se 4 reprezentační páry v kategorii A (Main Class Free Style) a 2 reprezentační páry v kategorii B (Main Class Contact Style) pokusí vytancovat pro Českou republiku co nejlepší umístění.

Celé výpravě přejeme hodně štěstí.

Podrobné informace a výsledky k této soutěži: European Championship
Na Mistrovství Evropy v SOCHI budou Českou republiku reprezentovat:

Krátké zprávy
25. Června 2021
SVĚTOVÉ POHÁRY 2021 ONLINE – ÚSPĚCHY ČESKÉ REPREZENTACE

I v roce 2021 probíhaly ONLINE SVĚTOVÉ POHÁRY v akrobatickém rock and rollu. Celá série online světových pohárů byla navržena světovou rokenrolovou federací WRRC jako pomyslná cesta kolem světa a rock and roll se zastavil v různých online místech (2020 - 2021: PARIS, NEW YORK, MOSCOW, TOKYO, SIDNEY, CAIRO, BEIJING, RIO DE JANEIRO, NEW DELPHI)

Do jednotlivých online SVĚTOVÝCH pohárů se i v roce 2021 zapojily také taneční páry z České republiky. V různých soutěžních kategoriích předvedli tanečníci české reprezentace své nejlepší sestavy i „bez podpory diváků“ a snažili se o své maximum v době COVIDOVé. Všem českým reprezentantům gratulujeme.

WRRC SVĚTOVÝ POHÁR ON-LINE CODE NAME NEW DELPHI
19.6.2021 – 20.6.2021
Kategorie Main Class Free Style (dříve kategorie A):
4. místo Jakub Chvátal – Kateřina Rohanová
6. místo Martin Pikálek – Petra Brichová
7. místo Vojtěch Koupil – Viktorie Mašková
Kategorie Main Class Contact Style (dříve kategorie B):
4. místo Lukáš Sláma – Petra Vanišová
8. místo Šimon Karas - Laura Bystřická
Kategorie Boogie Woogie - Main Class:
18. místo Maksym Cheranov - Hanna Kushnerevych
Kategorie Junioři:
10. místo Tomáš Staněk – Sofie Staňková
16. místo Štěpán Lainer - Monika Křížová
17. místo Maxim Kolb – Vendula Baštová
23. místo Jakub Vrabec – Lili Bartha
24. místo Vojtěch Šimek – Anna Bláhová
Kategorie Žáci:
21. místo Adam Solnař – Valentýna Rosická

 


 

WRRC SVĚTOVÝ POHÁR ON-LINE CODE NAME RIO DE JANEIRO
29.5.2021 – 30.5.2021
Kategorie Main Class Free Style (dříve kategorie A):
8. místo Jakub Chvátal – Kateřina Rohanová
Kategorie Main Class Contact Style (dříve kategorie B):
6. místo Lukáš Sláma – Petra Vanišová
14. místo Šimon Karas - Laura Bystřická
Kategorie Junioři:
16. místo Štěpán Lainer - Monika Křížová
17. místo Maxim Kolb – Vendula Baštová
18. místo Tomáš Staněk – Sofie Staňková
28. místo Jakub Vrabec – Lili Bartha
34. místo Jáchym Pan – Viktorie Březinová



WRRC SVĚTOVÝ POHÁR ON-LINE CODE NAME BEIJING
24.4.2021 – 25.4.2021
Kategorie Main Class Contact Style (dříve kategorie B):
6. místo Lukáš Sláma – Petra Vanišová
Kategorie Junioři:
19. místo Marek Křivonoska - Žaneta Braná



WRRC SVĚTOVÝ POHÁR ON-LINE CODE NAME CAIRO
20.2.2021
Kategorie Main Class Contact Style (dříve kategorie B):
6. místo Lukáš Sláma – Petra Vanišová
8. místo Šimon Karas - Laura Bystřická

Kategorie Junioři:
4. místo Richard Zadák – Valerie Horská
11. místo Štěpán Lainer - Monika Křížová



Podrobné výsledky ze soutěží online Wold Cup - rok 2021:
https://wrrc.dance/competitions/results-current-year/

 

 

Krátké zprávy
21. Června 2021
AKTUALITY – SPORTOVNÍ PŘÍPRAVA AMATÉRSKÝCH SPORTOVCŮ

Nově od 3.5.2021 je možné konat sportovní přípravy amatérských sportovců mladších 18 let, organizované sportovními svazy, a to pouze v Karlovarském kraji, Královéhradeckém kraji, Libereckém kraji, Pardubickém kraji, Plzeňském kraji, Středočeském kraji a hlavním městě Praze, mimo vnitřní prostory na vymezeném sportovišti při dodržení podmínky, že na 1 sportujícího připadá alespoň 15 m2 plochy sportoviště, ve skupinách nejvýše 20 osob, bez využití vnitřních prostor sportoviště (šatny, sprchy apod.). Další podmínkou je minimálně čestné prohlášení, že je dítě negativně testováno na COVID v uplynulých 72 hodinách! Toto čestné prohlášení musí být však na každý trénink! Osoby starší 18 let však trénovat, podle nařízení, nemohou!

Další a jediné vydané podrobnosti jsou uvedeny zde:
https://www.cushk.cz/hk/news/aktualni-vladni-narizeni-ve-vztahu-ke-sportu-platne-od-3-5-1771/?fbclid=IwAR1XTRhmOrM8z1VdpRpNWGwhDzbybVd7YfutTIj-b7fGEQXLVLvKp4-d3Lc

Krátké zprávy
3. Května 2021
Předchozí 1 6 7 8 9 10 11 12 17 25 33 Další