Krátké zprávy

Reportáže Pozvánky Rozhovory Média Krátké zprávy Životospráva
HLAVNÍ MĚSTO PRAHA – podpora akrobatického rock and rollu dětí a mládeže v pražských oddílech

Již sedmým rokem se hlavní město Praha finančně podílí na podpoře pražských oddílů akrobatického rock and rollu  při jejich snaze o rozvoj dětí a mládeže. Díky podpoře hlavního města Prahy získaly 4 oddíly akrobatického rock and rollu působící v hlavním městě prostřednictvím Českého svazu akrobatického rock and rollu(ČSAR) finanční podporu na proaktivní systematickou podporu rozvoje dětí a mládeže na období 07/2022 – 12/2022 (DOT/61/04/014291/2022).  I díky tomuto projektu se v pražských oddílech akrobatického rock and rollu podařilo v přetrvávajícím těžkém období pro sport jako takový udržet trenéry a tímpádem díky jejich činnosti a zkušenostem i stabilizovat děti u výkonnostního sportu.

Na základě svých projektů mohly tyto oddíly v období od července 2022 do prosince 2022 pokračovat ve své práci na tom, aby současné děti věnující se akrobatickému rock and rollu v Praze mohly tento sport dělat dlouhodobě a aby i nové děti mohly začít trávit svůj volný čas tímto sportem, který při správném přístupu má pozitivní vliv na zdraví dětí, pomáhá formovat důležité schopnosti nejen pro období dospívání, ale i pro plnohodnotný dospělý život. Pražské oddíly využily podporu hlavně na odměny trenérů s kvalifikací a dle svých potřeb využily podporu i na pořízení nezbytného materiálu pro akrobatický rock and roll, zdravotní prohlídky i na pronájem sportovních zařízení.

Děkujeme hl. městu Praze za finanční podporu v rámci programu I. Systémový rozvoj sportu dětí a mládeže.

Krátké zprávy
27. Ledna 2023
PF 2023 … další rok v rytmu ROKENROLU

Děkujeme roku 2022. Český akrobatický rock and roll se opět rozjel naplno, tanečníky i trenéry čekala intenzivní jarní i podzimní soutěžní sezóna. A zvládli jí „na jedničku“. Právě v tomto roce bylo na co být v našem sportu hrdí.

V hlavní kategorii A (Main Class Free Style) český nejlepší taneční pár Jiří Jakubec a Marie Dvořáková stáli na stupních vítězů jak na MISTROVSTVÍ SVĚTA (bronz) ve francouzském Lyonu tak na MISTROVSTVÍ EVROPY (bronz) ve švýcarském Neuchâtelu. Český akrobatický rock and roll se účastnil i SVĚTOVÝCH HER (World Games 2022) v americkém Birminghamu. World Games jsou považovány ve světě sportu za Olympiádu neolympijských sportů. Z české výpravy tanečních sportů Českého olympijského týmu (akrobatický rock and roll, latinsko americké tance) se opět nejvíce dařilo právě v soutěži akrobatického rock and rollu. Jiří Jakubec a Marie Dvořáková se svými výkony probojovali až do finále soutěže a získali pro Českou republiku na SVĚTOVÝCH HRÁCH 2022 nádherné 4. finálové místo. A úplnou třešničkou na dortu byla soutěž v závěru náročné sezóny - Finále série Světových pohárů (World Cup Final 2022). Tuto soutěž měla od WRRC na tento rok pořadatelsky přiřazenu právě Česká republika (spolu s Mistrovstvím světa formací se konala začátkem prosince v Praze). A za významné podpory nejen českého publika se v KO systému Jiří Jakubec a Marie Dvořáková protancovali až ke STŘÍBRU v nejvyšší kategorii A, která vyniká svou obtížností akrobatických figur.

V kategorii B (Main Class Contact Style) v roce 2022 na MISTROVSTVÍ SVĚTA i na MISTROVSTVÍ EVROPY zajistil ÚČAST VE FINÁLE českému rock and rollu taneční pár Lukáš Sláma a Petra Vanišová.

I v juniorské kategorii (Juniors) se v roce 2022 český rock and roll objevil v SEMIFINÁLE na MISTROVSTVÍ SVĚTA i na MISTROVSTVÍ EVROPY, nejlepší výkon ze všech nadějných českých juniorských reprezentačních párů podal český taneční pár Maxim Kolb a Vendula Baštová, který se dokázal v silné světové juniorské konkurenci protancovat až před bránu hlavního finále.

V kategoriích dívčích formací (hlavní, juniorské) se na MISTROVSTVÍ SVĚTA FORMACÍ probojovaly všechny startující české formace až do SEMIFINÁLE. Na MISTROVSTVÍ EVROPY FORMACÍ se v juniorské kategorii (Girls) podařilo české formaci postoupit až do FINÁLE soutěže. V hlavní kategorii (Ladies) se české formace probojovaly do SEMIFINÁLE soutěže.
Česká juniorská párová formace na MISTROVSTVÍ SVĚTA i na MISTROVSTVÍ EVROPY získala pro Českou republiku FINÁLOVOU ÚČAST.

Všem tanečníkům, trenérům, porotcům, partnerům, i příznivcům akrobatického rock and rollu přejeme šťastný „skok“ do nového roku 2023. Zdraví, pozitivní přístup, zodpovědnost i píli, vytrvalost a především smysl pro fair play, abychom se všichni společně mohli radovat z úspěchu českého akrobatického rock and rollu i v dalších letech.

Jiří Hais
předseda Českého svazu akrobatického rock and rollu
Miroslava Kočová
místopředsedkyně Českého svazu akrobatického rock and rollu
a členové Výkonného výboru ČSAR
Vilibald Prokop sen., Jiří Boháček, Marcela Pikálková

Krátké zprávy
31. Prosince 2022
VLAŠTOVKA-VRABČÁK Jinonice 2022 … začínáme s RnR

V sobotu 10. prosince 2022 se konala v tělocvičně TJ Sokol Jinonice (Praha) poslední soutěž podzimní závodní sezóny v akrobatickém rock and rollu VLAŠTOVKA+VRABČÁK. Ta je určena těm, kteří v akrobatickém rock and rollu „ZAČÍNAJÍ“. Buď se naučili první průpravy v rytmu rock and rollu a předvedli svou sestavu jednotlivců v soutěži Vrabčák. Nebo se již věnují párovému rock and rollu či rokenrolu formací a postavili se v soutěži Vlaštovka na soutěžní parket před porotu se svou sestavou v některé klasické soutěžní kategorii (děti, žáci, junioři, kategorie C, duo Girls, duo Ladies, dětské formace, dívčí formace).

Úžasná byla podpora rodičů a dalších rodinných příznivců začínajících tanečníků. Potěšující byla účast 58 začínajících dětí v kategorii Vrabčák DĚTI, která dokazuje, že o akrobatický rock and roll je mezi malými dětmi zájem a že se daří realizovat rozvojové programy v oddílech a přivést ke sportu nové děti.
Organizačně soutěž zajistil oddíl RRC Domino - TJ Sokol Jinonice. Děkujeme.

Krátké zprávy
29. Prosince 2022
MISTROVSTVÍ SVĚTA JUNIORSKÝCH DÍVČÍCH FORMACÍ – PRAHA

V sobotu 3. prosince 2022 se v České republice konala další titulární soutěž WRRC MISTROVSTVÍ SVĚTA DÍVČÍCH FORMACÍ (WORLD CHAMPIONSHIP ROCK AND ROLL FORMATIONS - GIRLS).
V Praze, ve sportovní hale Královka, se v rámci významné sportovní akce LETENSKÝ POHÁR 2022 – FINÁLE SÉRIE SVĚTOVÉHO POHÁRU A MISTROVSTVÍ SVĚTA FORMACÍ, za finanční podpory hlavního města Prahy a MČ Praha 7, sjelo 19 dívčích formací z celého světa, aby děvčata bojovala o titul Mistryň světa pro rok 2022.

World Championship Rock'n'Roll - Formations – Girls
  8. místo CZE – Turn it up!
10. místo CZE – MADONNA

Obě dvě české dívčí formace se probojovaly ze základního kola do semifinále. A stejně jako v Lyonu u děvčat z české reprezentace v hlavní kategorii dívčích formací, tak i nyní, v kategorii juniorské, týmy českých děvčat bojovaly s plným nasazením a předvedly výkony srovnatelné se světovou špičkou. Proto se v semifinále umístily také, stejně jako seniorky z české reprezentace, ihned „pod čarou“ před branami velkého finále, ve kterém letos kralovaly především dívčí formace z Maďarska a Ukrajiny.

Všem reprezentantkám gratulujeme a děkujeme za předvedené sportovní výkony.

Krátké zprávy
4. Prosince 2022
ÚSPĚCH ČESKÉ REPREZENTACE - STŘÍBRNÁ MEDAILE PRO ČR – FINÁLE SVĚTOVÉHO POHÁRU V AKROBATICKÉM ROCK AND ROLLU

V sobotu 3. prosince 2022 přijela celosvětová špačka v akrobatickém rock and rollu a boogie woogie do České republiky. V Praze, ve sportovní hale Královka, se konalo FINÁLE Světového poháru v sedmi kategoriích akrobatického rock and rollu párů a boogie woogie (v rámci významné sportovní akce LETENSKÝ POHÁR 2022 – FINÁLE SÉRIE SVĚTOVÉHO POHÁRU A MISTROVSTVÍ SVĚTA FORMACÍ, která proběhla za finanční podpory hlavního města Prahy a MČ Praha 7).

Pod značkou ROCKIN´ PRAHA zněl rytmus „rokenrolu“ a „boogie woogie“ na Praze 7 na Letné, hned vedle fotbalového stadionu Sparty, již od časného rána a unikátní systém KO této specifické soutěže vyvrcholil finálovými boji o čtvrté, třetí, druhé a první místo a oceněním výkonů nejlepších sportovců za celý tento rok.
Své síly změřili tanečníci ve čtyřech rokenrolových kategoriích ( Rock'n'Roll – Juveniles, Rock'n'Roll – Juniors, Rock'n'Roll - MC Contact Style, Rock'n'Roll - MC Free Style) a ve třech kategoriích boogie woogie (Boogie Woogie – Juniors, Boogie Woogie – Senior, Boogie Woogie - Main Class)
Česká rokenrolová reprezentace na této významné sportovní soutěži, která se konala právě v České republice, měla své významné zastoupení. Na WRRC soutěž FINÁLE SVĚTOVÉHO POHÁRU (FINAL WORLD CUP 2022) se letos svými výkony nominovalo 18 tanečních párů české reprezentace.
A bylo co slavit. V nejvyšší kategorii Main Class Free Style se Česká republika na domácí půdě dočkala STŘÍBRNÉ MADAILE. Taneční pár Jiří JAKUBEC a Marie DVOŘÁKOVÁ zase posunuli výše své letošní maximum a sáhli si po bronzu z Mistrovství Evropy i světa na STŘÍBRO ve FINÁLE SVĚTOVÉHO POHÁRU. Svým neskutečným nasazením a špičkovým výkonem postupovali v jednotlivých kolech KO systému až na úplný vrchol. Zde svedli naprosto vyrovnaný souboj s rakouským tanečním párem Matthias FEICHTINGER a Anna STURM a jen šestnáct setin bodu je nakonec dělilo od absolutního vrcholu.
Jsme hrdí na to, že Česká republika má ve své státní reprezentaci jeden z nejlepších tanečních párů světa v hlavní kategorii Main Class Free Style.

 

Celkové výsledky české reprezentace:
FINAL WORLD CUP Rock'n'Roll - Main Class Free Style (MCFS)
  2. místo Jiří JAKUBEC a Marie DVOŘÁKOVÁ (STŘÍBRNÁ MEDAILE)
15. místo Vojtěch KOUPIL a Viktorie MAŠKOVÁ
19. místo Martin PIKÁLEK a Petra BRICHOVÁ

FINAL WORLD CUP Rock'n'Roll - Main Class Contact Style (MCCS)
  7. místo Lukáš SLÁMA a Petra VANIŠOVÁ
10. místo Richard ZADÁK a Valerie HORSKÁ
12. místo Štěpán LAINER a Monika KŘÍŽOVÁ
22. místo Šimon KARAS a Laura BYSTŘICKÁ
24. místo Matěj LUKEŠ a Veronika ŠEMBEROVÁ

FINAL WORLD CUP Rock'n'Roll - Juniors
10. místo Maxim KOLB a Vendula BAŠTOVÁ
15. místo Marek KŘIVONOSKA a Žaneta BRANÁ
21. místo Jáchym PÁN a Viktorie BŘEZINOVÁ
30. místo Lukáš DUB a Michaela BARTOŇOVÁ
31. místo Matyáš ANDERLE a Marie VOMLELOVÁ
32. místo Jakub HLUBUČEK a Nela CHOUTKOVÁ

FINAL WORLD CUP Rock'n'Roll - Juveniles
15. místo Antonín FIŠER a Laura PAPIEŽOVÁ
18. místo Lukáš BATÓK a Lucie HOLOUBKOVÁ
19. místo Matvey LESCHINSKYI a Barbora SUZAN
21. místo Ondřej HLUBUČEK a Johana RANDULOVÁ

Všem reprezentantům gratulujeme a děkujeme za reprezentaci České republiky a předvedené sportovní výkony.

 

Krátké zprávy
4. Prosince 2022
MČR FORMACÍ 2022 A PODZIMNÍ POHÁR SOKOLA JINONICE

V sobotu 19. listopadu 2022 se konalo Mistrovství České republiky FORMACÍ v kategoriích dívčí formace junior, formace Ladies a párové formace junior. V Praze, ve sportovním centru v Řepích, se bojovalo o tituly mistrů/mistryň České republiky pro rok 2022.

MČR -kategorie DFS – stupně vítězů:
1.místo formace Falcon girls (TJ Sokol Pražský) – mistryně ČR pro rok 2022
2.místo formace Madonna Ladies (TŠ Twist Říčany)
3.místo formace KOLB Dance (KOLB Dance VSK FTVS Praha)

MČR -kategorie DFJ – stupně vítězů:
1.místo formace Madonna (TŠ Twist Říčany) – mistryně ČR pro rok 2022
2.místo formace Turn it up (Nart Dance School)
3.místo formace ARTEMISS (Club RNR Marko)

MČR -kategorie JF – stupně vítězů:
1.místo formace Twister (TŠ Twist Říčany) – mistři ČR pro rok 2022

 

Současně s MČR probíhala 19.11.2022 ve sportovním centru v Řepích (Praha 6) mezinárodní soutěž v akrobatickém rock and rollu Podzimní pohár Sokola Jinonice. Zde se soutěžilo v kategoriích párového rock and rollu i v dalších kategoriích formací, které nemají mistrovství republiky. Tato soutěž zaznamenala v roce 2022 rekordní účast sportovců z České republiky, Polska i Slovenské republiky.

Organizačně soutěž zajistil oddíl RRC Domino - TJ Sokol Jinonice. Děkujeme.

Krátké zprávy
6. Prosince 2022
ČESKÁ REPUBLIKA ZÍSKALA BRONZ NA MISTROVSTVÍ SVĚTA V HLAVNÍ KATEGORII MCFS

V sobotu 12.listopadu 2022 čekala ČESKOU REPREZENTAČNÍ VÝPRAVU v akrobatickém rock and rollu významná WRRC soutěž ve francouzském Lyonu.

V rámci titulárních soutěží se česká reprezentace zúčastnila MISTROVSTVÍ SVĚTA (ve třech kategoriích)
- World Championship Rock'n'Roll - Main Class Free Style
- World Championship Rock'n'Roll - Juniors
- World Championship Rock'n'Roll-Formations - Ladies

A dále čeští reprezentanti startovali na SVĚTOVÉM POHÁRU 
- World CUP Rock'n'Roll - Main Class Contact Style

České barvy hájilo v rámci reprezentační výpravy ve francouzském Lyonu celkem dvanáct tanečních párů a tři formace.

World Championship Rock'n'Roll - Main Class Free Style (MCFS)
FINÁLE 3. místo DVOŘÁKOVÁ Marie - JAKUBEC Jiří (BRONZ, DRUZÍ VÍCEMISTŘI  SVĚTA)
              17. místo BRICHOVÁ Petra - PIKÁLEK Martin
              20. místo MAŠKOVÁ Viktorie - KOUPIL Vojtěch


Pro českou výpravu byla napínavá soutěž v královské kategorii párového akrobatického rock and rollu Main Class Free Style (jedna ze dvou hlavních kategorií). Nejlepší český taneční pár Jiří Jakubec a Marie Dvořáková po bronzu z Mistrovství Evropy ve švýcarském Neuchâtelu a 4. místě ze Světových her v americkém Birminghamu se pokoušel zabojovat o medaili pro Českou republiku přímo na MISTROVSTVÍ SVĚTA. V Lyonu ze základního kola postoupili Jiří Jakubec a Marie Dvořáková přímo do semifinále. I zde velmi dobře zatancovali za výrazné podpory celé české reprezentace a v silné konkurenci se z páté příčky probojovali do FINÁLOVOVÉHO KOLA. Skutečný boj to byl až do poslední vteřiny soutěže. Český taneční pár bezchybně předvedl dvojné salto vpřed i vzad i další prvky své sestavy a dokázal se protancovat až na stupně vítězů.
Výkonem 93,54 bodu (o 0,14 více než švýcarský taneční pár na čtvrtém místě) získali Jiří Jakubec a Marie Dvořáková pro Českou republiku BRONZOVOU MEDAILI a titul DRUZÍ VÍCEMISTŘI SVĚTA v kategorii MCFS pro rok 2022. Mistrem světa se v této kategorii stal taneční pár UHL Michelle - BLUDAU Tobias (Německo), prvním vícemistrem světa se stal taneční pár IOUDINA Ioulia - ROPRAZ Fabien (Švýcarsko).

World Championship Rock'n'Roll – Juniors
  8. místo BAŠTOVÁ Vendula - KOLB Maxim
11. místo BRANÁ Žaneta - KŘIVONOSKA Marek
18. místo STAŇKOVÁ Sofie - STANĚK Tomáš
32. místo BŘEZINOVÁ Viktorie - PAN Jáchym
Soutěž Juniorů byla náročná, vzhledem k velkému množství startujících tanečních párů. Úspěchem pro Českou republiku je, že se přes základní kolo a čtvrtfinále do semifinálových bojů probojovaly dva české taneční páry.

World Championship Rock'n'Roll - Formations – Ladies
  8. místo CZE – CZE - Falcon girls
  9. místo CZE – CZE - Madonna Ladies
10. místo CZE – MYSTIQUE
Všechny tři české dívčí formace se probojovaly ze základního kola do semifinále. A všechny tři týmy českých děvčat bojovaly s plným nasazením a předvedly krásné výkony. I proto se umístily ihned „pod čarou“ před branami velkého finále, ve kterém letos kralovaly dívčí formace z Maďarska, Ukrajiny, Polska a Rakouska.

Souběžně s Mistrovstvím světa probíhala ve francouzském Lyonu i soutěž Světového poháru v akrobatickém rock and rollu pro další hlavní kategorii MCCS.

World Cup Rock'n'Roll - Main Class Contact Style(MCCS)
10.místo VANIŠOVÁ Petra - SLÁMA Lukáš
15.místo HORSKÁ Valerie - ZADÁK Richard
17. místo BYSTŘICKÁ Laura - KARAS Šimon
18. místo KŘÍŽOVÁ Monika - LAINER Štěpán
25. místo ŠEMBEROVÁ Veronika - LUKEŠ Matěj

Všem reprezentantům gratulujeme a děkujeme za předvedené sportovní výkony.

 

Krátké zprávy
13. Listopadu 2022
Mezinárodní soutěž WHITE CUP v Radvanicích

Tradičně se pořádá mezinárodní soutěž v akrobatickém rock and rollu v Královéhradeckém kraji, v krásném horském prostředí v obci Radvanice. 5. listopadu 2022 zde proběhl již devátý ročník nominační a pohárové soutěže WHITE CUP v akrobatickém rock and rollu. Diváci sledovali výkony malých dětí i zkušených tanečníků a tanečnic z České republiky, ze Slovenska i z Polska. Soutěžilo se v kategoriích Děti, Žáci, Junioři, Duo Girls, Duo Ladies, Malé formace děti, Malé formace junior, Malé formace senior. Horské prostředí i blížící se „bílá“ zima připomněla mnohým sportovcům a trenérům, že zakrátko skončí podzimní soutěžní sezóna a opět v rámci přípravného období sem některé rokenrolové týmy zavítají na svá soustředění.
Organizačně soutěž zajistil oddíl RNR klub Alpha, DDM Praha 9. Děkujeme.

Krátké zprávy
8. Listopadu 2022
SVĚTOVÝ POHÁR v akrobatickém rock and rollu – Slovinsko Lublaň

V sobotu 15.října 2022 se konal Světový pohár v akrobatickém rock and rollu v hlavním městě Slovinska Lublani (Ljubljana). Česká republika měla své zástupce v kategoriích  „Rock'n'Roll - Formations – Girls“, „Rock'n'Roll – Juniors“ a „Rock'n'Roll – Juveniles“.Česká dívčí formace Turn it up! se probojovala až před bránu finále a získala pro ČR 8. místo.

World Cup Rock'n'Roll - Formations – Girls

  8.místo CZE - Turn it up!

10.místo CZE - ARTEMISS

World Cup Rock'n'Roll – Juniors

12.místo BAŠTOVÁ Vendula - KOLB Maxim

16. místo STAŇKOVÁ Sofie - STANĚK Tomáš

23.místo BŘEZINOVÁ Viktorie - PÁN Jáchym

24.místo BRANÁ Žaneta - KŘIVONOSKA Marek

30.místo BRINGLEROVÁ Nela - GAUDNIK Dominik

World Cup Rock'n'Roll – Juveniles

25.místo PAPIEŽOVÁ Laura - FIŠER Antonín

 

Všem reprezentantům gratulujeme a děkujeme za předvedené sportovní výkony.

Krátké zprávy
19. Října 2022
SVĚTOVÝ POHÁR v akrobatickém rock and rollu – Švýcarsko Ženeva

Ve stejný den kdy probíhal Světový pohár ve Slovinsku, tj. v sobotu 15.října 2022, se konal další Světový pohár v akrobatického rock and rollu ve Švýcarsku. Sportovci zavítali do švýcarského města Ženeva v západní části země u francouzských hranic a u výtoku řeky Rhôny z Ženevského jezera.

I této soutěže se účastnila česká reprezentace, konkrétně v kategorii Main Class Free Style. Ze základního kola se podařilo postoupit tanečnímu páru BRICHOVÁ Petra - PIKÁLEK Martin do semifinále soutěže a v celkovém pořadí získali pro ČR 12. místo.

World Cup Rock'n'Roll - Main Class Free Style
12.místo BRICHOVÁ Petra - PIKÁLEK Martin
17. místo MAŠKOVÁ Viktorie - KOUPIL Vojtěch


Všem reprezentantům gratulujeme a děkujeme za předvedené sportovní výkony.

Krátké zprávy
19. Října 2022
Předchozí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 17 25 33 Další