Krátké zprávy

Reportáže Pozvánky Rozhovory Média Krátké zprávy Životospráva
MISTROVSTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY FORMACÍ 2017– PRAHA

13. května 2017 proběhla v Praze další z titulárních soutěží Mistrovství České republiky a Mistrovství Prahy formací. Za podpory Magistrátu hlavního města Prahy a dalších partnerů se podařilo pro všechny soutěžící uspořádat pěknou soutěž a každá formace měla o co bojovat. Na programu byla pohárová soutěž ve 4 kategoriích : dívčí formace děti, malé dívčí formace děti, malé dívčí formace junior, malé dívčí formace senior. A titulární soutěž také ve 4 kategoriích: dívčí formace junior, dívčí formace senior, párové formace junior, párové formace senior.
DFJ: 1.místo: formace QUEEN, TŠ Twist Říčany, 2. místo: formace FRESH, TASK Silueta Praha, 3. místo: formace MADONNA, TŠ Twist Říčany
DFS: 1.místo: formace KOLB DANCE, KOLB Dance VSK FTVS Praha, 2. místo: formace CZECH LADIES, TŠ Twist Říčany, 3. místo: formace ANGELS, TASK Silueta Praha
FJ: 1.místo: formace CZECH MACHINE, Elvis Jihlava, 2. místo: formace INSPIRATION, RRC Domino TJ Sokol Jinonice
FS: 1.místo: formace RETRO, TŠ Twist Říčany
Organizačně soutěž zajistil oddíl RRC Domino TJ Sokol Jinonice.

 

Krátké zprávy
16. Května 2017
PODĚKOVÁNÍ – VZORNÁ REPREZENTACE ČESKÉ REPUBLIKY  V ROCE 2016

Český svaz akrobatického Rock and Rollu jako každý rok v průběhu jarní sezóny vyhodnotil uplynulý rok a slavnostně poděkoval všem sportovcům, kteří v roce 2016 reprezentovali v kategoriích formací Českou republiku v zahraničí – na mistrovství světa, Evropy či Světových pohárech. K nejcennějším trofejím v loňském roce patřila stříbrná medaile na Mistrovství světa DFJ, kterou pro Českou republiku vybojovala v silné konkurenci formace Madonna. Je o to cennější, že tento šampionát proběhl v Praze a splnit očekávání cenného kovu pro pořádající zemi je opravdovou výzvou i pro ty nejlepší sportovce. Z dalších medailových umístění si český akrobatický rokenrol váží bronzové medaile na Mistrovství světa DFS, kterou získala formace Kolb Dance. A bronzové medaile z Mistrovství Evropy DFJ, kterou vytančila formace Queen. I v roce 2017 si sportovní svaz přeje, aby se českým reprezentantům v zahraničí při soutěžích dařilo a aby se opět za rok mohla Česká republika těšit z krásných umístění, či dokonce medailí našich sportovců.

Krátké zprávy
16. Května 2017
MISTROVSTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY – ŽÁCI, JUNIOŘI – NÁCHOD

Je již tradicí, že v jarní části soutěžní sezóny v akrobatickém rokenrolu, se v nádherném prostředí městského divadla v Náchodě koná mezinárodní soutěž v akrobatickém rokenrolu. Letos se zde 6.května 2017 bojovalo ve dvou kategoriích o tituly nejvyšší– MČR žáků a MČR juniorů. Soutěž se uskutečnila za podpory Královéhradeckého kraje, města Náchod a kulturní nadace města Náchod.

Diváci viděli výkony mladých tanečníků a tanečnic ve všech kategoriích párového rokenrolu – děti, žáci, junioři, kategorie C, kategorie B i nejvyšší kategorie A. Současně přijelo soutěžit o nominační body pět formací dívek kategorie junior. A ve dvou kategoriích malých dívčích formací proběhla pohárová soutěž. Takže se bylo na co dívat od dopoledních hodin až do pozdního večera. 

Na stupně vítězů v kategorii ŽÁCI vystoupali a tituly na MČR si vytančili Daniel Menšík a Nela Šedová, Elvis Jihlava (1. místo, titul mistr ČR),  Richard Zadák a Valérie Horská, Sokol Pražský (2.místo, titul první vicemistr ČR), Jan Schlögl a Zuzana Karbanová, TASK Silueta Praha (3. místo, titul druhý vicemistr ČR).
Česká hymna zněla i vítězům v kategorii JUNIOŘI, kde se také rozdělovaly tituly MČR pro rok 2017. 1. místo a titul Mistr ČR získal taneční pár Václav Bašta a Eliška Volfová, KOLB Dance VSK FTVS Praha. 2. místo a titul první vicemistr ČR si vytančili Matěj Lukeš a Veronika Šemberová, TASK Silueta Praha. A 3. místo a titul druhý vicemistr ČR získali Lukáš Sláma a Lada Kuksová, Sokol Pražský.
Jako každý rok v kategorii C proběhl Celostátní přebor. 1. místo: Martin Růžička a Johana Marková, KOLB Dance VSK FTVS Praha. 2. místoFilip Baťha a Petra Vanišová, TŠ Twist Říčany. 3. místo: Jiří Urbánek a Marcela Urbánková, SK Náchod.

 

MČR 2017:kategorie ŽÁCI

MČR 2017:kategorie JUNIOŘI

 Celostátní přebor: kategorie C

Krátké zprávy
8. Května 2017
PRACOVNÍ SEMINÁŘ - NÁCHOD - PROJEKT VZDĚLÁVÁME SE V KHK

V pátek 5.5.2017 se v Náchodě sešli trenéři a porotci, kteří dlouhodobě fungují v akrobatickém rock and rollu na dalším pracovním semináři.  Tento seminář zorganizoval Český svaz akrobatického Rock and Rollu za podpory Královéhradeckého kraje (v rámci projektu 17SPT07-0005), aby zajistil přenos informací o změnách a metodikách tohoto sportu tak, jak jsou aktuálně nastaveny světovou sportovní federací (WRRC) a platí od 1.1.2017. Posunem v tomto estetickém sportu je aktuální definice „základního kroku“, ke které byl v rámci školení porotců poskytnut
detailní výklad technického hodnocení správného provedení. A v rámci školení trenérů
výklad správného technického provedení a nácviku. Účastníci během školení trenérů
projevili zájem o nové průpravy nácviku základního kroku tak, aby se celkově
zvyšovala úroveň českého akrobatického rokenrolu v porovnání se světem. Dále se trenéři seznámili se současnými výzvami v práci s mládeží, nejvíce účastníci diskutovali o roli trenéra ve vztahu k rodině sportujícího dítěte. 

Krátké zprávy
14. Února 2017
SVĚTOVÝ POHÁR - DVOJÍ FINÁLOVÁ ÚČAST V KRAKOVĚ

V sobotu 22. dubna se v polském Krakově konal první Světový pohár letošní sezóny kategorie žáci, junioři a kat. B. Česká republika vyslala hned devět párů národní reprezentace a další dva páry startovaly v prestižním závodu TOP TEN nejvyšší kat. A. Do Krakova se sjely nejlepší páry světa, poprvé dokonce i za účasti žákovského páru zastupujícího Spojené státy americké.


  

V nesmírné konkurenci 78 žákovských párů se Jan Schlögl a Zuzana Karbanová umístili na 45. místě. Vítězství si tentokrát odvezl skvělý ukrajinský pár MANZHOS Maksym - SHAMRAI Oleksandra.
   V kategorii junior Českou republiku reprezentovaly celkem čtyři páry. V konkurenci 72 párů získali tanečníci Martin Hátle – Veronika Poláková 62. místo. Tento pár je první rok v juniorské kategorii a tak se zde teprve rozkoukává. Těsně před branami čtvrtfinále se na 30. místě umístil další nováček juniorské kategorie Matěj Lukeš – Veronika Šemberová. Je tedy velkým úspěchem, že se mezi zkušenými  soupeři dokázali probojovat až do třetí nejlepší desítky. Následovalo čtvrtfinále (24 párů), ve kterém již můžeme vidět jen velmi propracované sestavy, skvělý taneční projev a technicky provedené akrobacie. Na 16. místě se umístil tento rok nově složený pár Lukáš Sláma –  Lada Kuksová, kteří zaujali porotu výbornou akrobacií spojenou s originálním provedením tance.
   Největším úspěchem Čechů v juniorské kategorii bylo sedmé místo, které si svojí dravostí, výrazem, precizním tancem vybojoval pár Václav Bašta – Eliška Volfová. V každém kole předvedli vynikající sestavu a po celou dobu závodu postupovali z předních příček. Bohužel ve finále udělali chybu. Ale i přes malé pochybení předvedli neuvěřitelný výkon a patří jim velká gratulace! Vítězem juniorské kategorie se stal ruský pár  CHEBOTAREV Maxim - LEBEDEVA Inna.
    Následovala kategorie s vyššími akrobaciemi, tedy “B“. Zde jsme měli také čtyři zástupce. Po opravném kole se na 38. místě umístil pár Vojtěch Koupil – Viktorie Mašková. Bohužel v konkurenci 49 párů a v plné účasti “top desítky“ to zatím na lepší výkon nestačilo. V opravném kole skončil i pár Martin Pikálek – Tereza Lukešová, kteří po skvělém provedení akrobatických prvků získal 35. místo. Těsně před nimi se umístil další český pár David Růžička – Karolína Pastrňáková. Pro Karolínu to byl premiérový start na světovém poli a hned obsadili skvělé 33. místo. Do čtvrtfinále kat. B postoupil zkušený pár Jakub Chvátal – Kateřina Rohanová, který i přes menší zranění partnera si dotancoval pro 17. příčku, což jen potvrzuje nesporné kvality těchto tanečníků.
   Večer jsme měli příležitost sledovat klání TOP TEN  v královské kategorii “A“. Česká republika obdržela pozvánku od pořadatele hned pro dva taneční páry. Marka Divokého a Lenku Richtrovou, kteří nás budou tento rok reprezentovat na Světových hrách a Filipa Endrise s Veronikou Beránkovou. Po prvním kole Češi obsadili sedmé a osmé místo. Bohužel v dalším kole zůstal před branami finále na 10. místě pár Filip Endris – Veronika Beránková, který pokazil rotační figuru. Do finále se tak poprvé kvalifikovali Marek Divoký s Lenkou Richtrovou. Ti ve finále předvedli skvěle zvládnutou taneční sestavu, za kterou získali 6. místo. Po sečtení bodů s akrobatickou sestavou, kterou čistě odskákali se nakonec umístili na 7. místě. Jen tak dál a hodně síly do přípravy na nadcházející Mistrovství Evropy, které se koná v květnu v Moskvě! Český pár ještě musí trochu navýšit akrobatický koeficient, aby byl srovnatelný s absolutní světovou špičkou, která se předvedla ve finálovém večeru. Nejlepším z nejlepších byl ruský talent CHISTIKOV Konstantin - OSNOVINA Ksenia.

 Celé české reprezentaci patří velká gratulace! 

 

 

 

 

Krátké zprávy
27. Dubna 2017
JARNÍ CENA TŠ TWIST ŘÍČANY

 

Už po patnácté se konala mezinárodní soutěž Jarní cena TŠ Twist v Říčanech. V některých kategoriích sice nebyla česká špička kompletní, díky souběžnému Světovému poháru v Polsku, avšak obsazení i úroveň akce byla i tak vysoká. Do soutěže se přihlásili tanečníci z ČR, Slovenska, Německa a objevily se i startovní průkazy rakouského svazu! Pořadatel znovu dodržel časový harmonogram a protože v Říčanech bývá vždy zcela plné hlediště , byla i "atmosfera" na soutěži vynikající. Na akci se konalo mistrovství ČR   v boogie-woogie. Zvítězila formace Dynamit Boogie z TŠ Twist Říčany - viz foto níže, která neměla soupeře. Dodejme ale, že se jedná o pátou formaci z posledního MS.

Krátké zprávy
28. Dubna 2017
WARSAW - MISTROVSTVÍ POLSKA V ROKENROLU

V sobotu 8.dubna 2017 se konala ve Varšavě mezinárodní soutěž Polish Championships (Boggie Woggie, Acrobatic Rock and Roll). Česká republika měla v této soutěži jediného zástupce, v kategorii Junioři nastoupil taneční pár Matěj Lukeš a Veronika Šemberová. Svými výkony si získal diváky i odbornou porotu a zaslouženě v juniorské kategorii zvítězil.

Krátké zprávy
12. Dubna 2017
DRAŽICE CUP 2017

Na „Apríla“ – prvního dubna 2017 začala jarní sezóna v akrobatickém rokenrolu mezinárodní soutěží DRAŽICE CUP 2017. Tanečníci z České republiky, Polska, Slovenska i Maďarska předváděli své výkony již tradičně ve sportovní hale v Benátkách nad Jizerou. Diváky i porotu zaujal zodpovědný přístup k soutěžení  i radost z tance v dětských a žákovských kategoriích. Zde byla velká konkurence, což je dobrá zpráva pro budoucnost tohoto tanečního sportu. V párovém rokenrolu nastoupilo 16 závodních párů a v žákovské kategorii dokonce 23 párů. V malých dětských formacích se představilo na parketu před porotou 7 týmů malých tanečnic.  Dále soutěžili i zkušenější tanečníci a to v kategoriích „Junioři“, „C“, „B“, i v královské kategorii „A“. Z formací diváci viděli vystoupení dívčích formací junior i senior, i malých dívčích formací junior. Vrcholem večerního finále byla soutěž právě kategorie „A“, kde jsme letos prvně na české půdě mohli vidět soutěžit taneční pár Marek Divoký a Lenka Richtrová, kteří se pilně připravují na svou účast na letošních Světových hrách, kde budou reprezentovat Českou republiku v akrobatickém rokenrolu. Na DražiceCUPu zaslouženě zvítězili krásnou taneční sestavou i kvalitně provedenou dynamickou sestavou akrobatickou. Druhé místo získal slovenský pár Filip Kočiš a Andrea Hrušková, třetí místo český pár Vilibald Prokop jun. a Lucie Mašková. Organizačně soutěž zajistil oddíl KOLB Dance VSK FTVS Praha.

Krátké zprávy
3. Dubna 2017
FOX ONE CUP 2017 - BRATISLAVA

V sobotu 25.března 2017 se v Bratislavě konala první mezinárodní soutěž jarní sezóny v akrobatickém rokenrolu, která byla zároveň v hlavních kategoriích nominační soutěží. Česko - slovenský pohár FOX ONE CUP 2017 zná již své vítěze. Výsledky českých párů a formací budou vloženy na web ČSAR. Páry a formace z České republiky měly možnost porovnat své výkony se závodníky z Polska, Slovenska a Maďarska. V porotě této mezinárodní soutěže zasedli i tři čeští porotci.

Krátké zprávy
27. Března 2017
MAREK DIVOKÝ A LENKA RICHTROVÁ – NOMINACE NA SVĚTOVÉ HRY 2017

Český akrobatický rokenrol bude mít v letošním roce kvalitní zastoupení na Světových hrách. Marek Divoký spolu se svou taneční partnerkou Lenkou Richtrovou, tanečníci kategorie A,  se v úvodu roku 2017 pokusili odpovědět na některé otázky spojené s tímto tématem.


Gratulujeme k nominaci na Světové hry. Můžete nám přiblížit nadcházející Světové hry?
Moc děkujeme. Světové hry (The World Games) jsou největší akcí na světě pro neolympijské sporty, mezi něž patří i akrobatický rokenrol. Konají se každé čtyři roky, vždy následující rok po hrách olympijských. Poslední Světové hry se konaly v roce 2013 v Kolumbii, ty letošní se budou odehrávat v sousedním Polsku. Hry probíhají po dobu 11 dní, letos konkrétně od 20. do 30. července. Akrobatický rokenrol přijde na řadu až na závěr Světových her, večer v sobotu 29. července a určitě budeme vděční, když nás přijede podpořit co nejvíce fanoušků. Více informací o této sportovní události je na webu theworldgames.org (případně theworldgames2017.com/en/).

Jak bylo těžké se nominovat na Světové hry? Kolik je nominovaných a jaký je systém nominace?
Do nominace se počítaly všechny soutěže typu World Masters v kalendářním roce 2016 plus Mistrovství světa kategorie A, kde se počet získaných bodů násobil koeficientem 2. Tudíž nominovat se nebylo vůbec jednoduché, absolvovali jsme s Lenkou vlastně všechny soutěže pořádané pod hlavičkou WRRC (World Rock and Roll Confederation) v loňském roce. Byli jsme na Světovém poháru v Petrohradu, Záhřebu, Rimini a Grazu, sezónu jsme pak zakončili startem na Mistrovství světa v Moskvě. Ze všech těchto soutěží jsme získávali potřebné nominační body za umístění a celkově nám to vyneslo 13. pozici v žebříčku na Světové hry. Světových her se může zúčastnit 14 párů dle tohoto žebříčku, ale další podmínkou je, že z každé země se může zúčastnit pouze jeden pár, tj. na soutěži bude zastoupeno 14 zemí, z toho 10 evropských. Tudíž papírově bychom měli být někde kolem šestého místa nominace. Před námi jsou jen páry z Polska, Ruska, Německa, Norska a Švýcarska.

Kterou závodní kategorií jste začínali? Měli jste i v nižších kategoriích nějaké zajímavé úspěchy?
Oba s Lenkou tancujeme už několik let, začínali jsme oba v dětské kategorii - tenkrát ještě v jiných klubech než v Sokole Pražském. Spolu jsme začali tancovat až v kategorii A, takže společné úspěchy z dřívější doby nemáme. Za zmínku však určitě stojí Lenky 5. místo na Mistrovství světa v kategorii junior v roce 2006 s jejím tehdejším partnerem Lukášem Krejčím. Dále už máme jen několik menších úspěchů. Jmenovat můžu např. několik titulů mistrů světa, které Lenka vybojovala s dívčí formací Falcon Girls nebo mé třetí místo na světovém poháru v kategorii B s bývalou partnerkou Lucií Mecerodovou.

Co se Vám trénuje dobře a v čem se naopak vůbec necítíte?
To je těžká otázka. Obecně se nám dobře netrénuje asi nic. :-) Ale celkově bych řekl, že nemáme moc velké rozdíly mezi taneční a akrobatickou částí, naší výhodou je právě vyrovnanost v obou těchto směrech.

Co Vás nejvíc baví na akrobatickém rokenrolu?
Soutěže a především lidé okolo. Nikdy bychom u toho nevydrželi takhle dlouho bez všech lidí, co máme kolem sebe, ať už to jsou naši trenéři, rodiče, kamarádi, fanoušci nebo soupeři. I když to bývá časově velmi náročné skloubit práci s tréninky, stále nás rokenrol naplňuje a moc baví.

Jak často nyní trénujete a kde?
Trénujeme celkem pětkrát týdně, vždy od šesti do osmi večer. Třikrát týdně trénujeme primárně akrobacii a dvakrát týdně se soustředíme více na tanec. Čtyřikrát týdně trénujeme tanec s akrobacií a každé úterý máme čistě taneční trénink. Lenka do toho ještě navíc chodí na gymnastiku.

Co se snažíte zlepšit, abyste se posunuli  k finálové účasti?
Zkrátka a jednoduše všechno. Chceme přidat v akrobatické části jak obtížností sestav, tak zlepšením choreografie. Na tanci pracujeme stále, nyní nás čeká trošku přeučení základní techniky a podobně. Naším cílem je uspět na Světových hrách a uděláme pro to s našimi trenéry maximum.

Jakou radu byste dali mladším závodníkům, kteří se třeba teprve připravují do vyšších kategorií? Jak dosáhnout na takové úspěchy? V čem je tajemství úspěchu?
Největší radou, kterou jsem já osobně kdy dostal, je vydržet. Jak říká náš trenér František Večeřa, ten kdo poctivě a pravidelně trénuje, vždy se v rokenrolu časem dostane nahoru a nějaký ten úspěch získá. Důležité jsou pak také účasti na soutěžích, protože získané zkušenosti jsou nenahraditelné a jen na tréninku je nikdo nezíská.

Kdo je v akrobatickém rokenrolu Váš vzor?
Vzorů máme asi každý několik. Český rokenrol má ve své historii mnoho sportovních legend, které k úspěchu dovedl náš společný trenér František Večeřa. České taneční páry byly spojovány s precizní akrobacií a s dobrým tancem.  Jmenujme třeba pětinásobného mistra světa Romana Kolba nebo mistra Evropy Petra Kordače. Ale největšími vzory jsou pro nás právě naši tréninkoví parťáci Vítězslav Horák se Sandrou Chudomskou, kteří nás po celou loňskou sezónu (a i dříve) táhli každý den na tréninku směrem vzhůru. Jsou pro nás oba velkou inspirací.

 

Krátké zprávy
24. Února 2017
Předchozí 1 9 17 18 19 20 21 22 23 24 25 33 Další